PAROHIA ORTODOXĂ DIN KÖRÖSSZEGAPÁTI

PAROHIA ORTODOXĂ DIN KÖRÖSSZEGAPÁTI

Locație: comuna Körösszegapáti (Apateu), Ungaria

Biserica Ortodoxă din Körösszegapáti, comună aflată la doar 1km distanță de granița româno-ungară, se înalță astăzi pe locul vechii bisericuțe de lemn demolată la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

De peste 200 de ani Biserica din Körösszegapáti atestă prezența comunității de ortodocși români în această regiune. Două plăci comemorative sculptate în granit cu ocazia împlinirii a două secole de existență a acestui lăcaș de cult pot fi văzute în partea de sud-est a turlei bisericii.

Începute în 1799, lucrările de construcție se întind pe o perioadă de 8 ani de zile. În 1807 construcția este terminată, iar noua Biserică primește hramul Sfântul Ierarh Nicolae, cu ocazia slujbei de sfințire condusă de protopopul din Oradea, Mihail Manuilovici.

Este un frumos monument arhitectural realizat în stil baroc, cu picturi interioare neobizantine, dar și picturi în frescă. Policandrele din alamă și bronz, geamurile și sistemul de încălzire cu gaz au fost montate în timpul lucrărilor de renovare din anii 1997 – 2002. Din această perioadă datează de asemenea refacerea acoperișului și izolarea zidurilor.

În curtea Bisericii pot fi văzute o serie de monumente reprezentative atât pentru cultul ortodox căreia îi aparține, cât și pentru comunitatea românească de aici. Crucea înaltă de 3.5 m, din piatră și placată cu marmură, este rezultatul muncii credincioșilor care au ridicat-o în anul 1977. Tot în curtea interioară se află bustul poetului național al României, Mihai Eminescu (sculptură dezvelită în 2000), și cel al Sfântului Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei (sculptură dezvelită în 2013).

Specificul românesc al acestui lăcaș de cult este pus și mai mult în valoare prin amplasarea în stradă a unei troițe tipic românești, sculptată în lemn de stejar, și a unei replici la scară redusă a faimoasei sculpturi „Coloana Infinitului”, realizată în 1938 de Constantin Brâncuși. Originalul se află în Târgu-Jiu, România.

Atracții ale Bisericii:

  • Picturile din interior în stil neobizantin și în frescă

  • Crucea de 3.5 m din curtea Bisericii, ridicată în 1977 de credincioșii locului

  • Busturile sculptate din curtea Bisericii

  • Troița și sculptura din fața Bisericii

Alte puncte de interes turistic din apropiere:

  • Capela Baptistă Körösszegapáti (Körösszegapáti, Kossuth utca)
  • Terenul de fotbal Körösszegapáti (Körösszegapáti, Nagy Sándor utca)

Lasă un răspuns