NAGYVÁRAD-MUNCH PARÓKIA ROMÁN ORTODOX TEMPLOMA – ANGYALI ÜDVÖZLETNEK SZENTELVE

NAGYVÁRAD-MUNCH PARÓKIA ROMÁN ORTODOX TEMPLOMA – ANGYALI ÜDVÖZLETNEK SZENTELVE

Elhelyezése: Nagyvárad, Rahovei tér 2. szám

A kis templom Nagyvárad központjában a XVII. század elejéről datálódik.  Azért épült, hogy az akkori városi temető kápolnájaként szolgáljon.  A város átszervezésével együtt a török hódoltságból való szabadulás után 1962-ben a városi temetőt a város szélére költöztetik, a kápolna pedig istentiszteleti hely marad.  1948-tól ez a Nagyvárad-Munch Parókia Ortodox Temploma.   Mivel egy ideig használták Katonai Templomként is, a város idősebb lakói ilyen néven is ismerik.

Bár méretei szűkösek, az Angyali Üdvözlet Templom egy sajátos szépségű vallásos , műemlék melyet az a stílus kölcsönöz neki, melyben építették, majd melyben restaurálták.  Ezt az istentiszteleti helyet először 1830-ban bővítették, ezután több felújítási szakaszon esett keresztül.  Az épület legfontosabb felújítása 1928-ban történt, az Anton Sallerbeck által kigondolt építészeti tervek alapján.  Ekkor kap az épület egy jellemzően neoromán stílust, Brancoveanu stílusú díszítő elemekkel.  Ezek közé tartozik:  az előtér négy oszlopfejes oszloppal, tornác, a torony és az oldalsó folyósok, a torony kilátója, díszítő lábazat, amely körbeöleli a falat és az ablakok díszítései.  A jelenlegi homlokzat a XX. század végéről, utolsó évtizedéből származik.

A Templom külsejét a homlokzaton felmagasodó torony dominálja, a két kisebb toronnyal együtt, mindegyik rendelkezik egy-egy kilátóval.

A Templom belsejében megfigyelhetjük az oltárt, a négyzet alakú hajót, az előcsarnokot, a kart és az előteret.  A templom belsejében észak-dél irányban húzódó keresztirányú boltívek és a függőleges oszlopok méltóságot kölcsönöznek az épületnek, a kis méretei ellenére.  Az épület díszítése bizánci ihletésű.

A templom téglából épült, teteje cserépből készült, az alagsorában pedig egy pince található.

A Templom nevezetességei:

  • Neoromán stílusban épült, erőteljes tradicionális vonásokkal.
  • A díszítések Brancoveanu stílusúak a homlokzaton, a Templom fala körül, de az ablakok díszítése is.
  • A három torony kilátói
  • A belső festmények és díszítések bizánci ihletésűek.
  • Az üveg csillárt 1893-ban kapták a Holdas Templomtól

Más turisztikai látnivalók a közelben:

  • A Nagyváradi Zsidók Történeti Múzeuma (a volt „Hinech Neorim” Ortodox Zsinagóga a Primariei utca 25 szám alatt)
  • Az Újvárosi Református Templom
  • Magyar Evangélikus Templom (Tudor Vladimirescu utca 28 szám)
  • A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal épülete és a Polgármesteri Hivatal Tornya

Minden vélemény számít!