KÖRÖSSZEGAPÁTI ORTODOX PARÓKIA

Körösszegapáti Ortodox Parókia

Elhelyezkedése: Körösszegapáti község, Magyarország

A román-magyar határtól mindössze 1 kilométerre fekvő Körösszegapáti Ortodox Temploma az egykori fatemplom helyén áll, melyet a XVIII század végén bontottak le.

Több mint 200 éve Körösszegapáti tanúsítja a román ortodox közösség jelenlétét ezen a vidéken. Az istentiszteleti hely fennállásának kétszáz éves évfordulójára gránitból faragott két emléktábla a templom tornyának dél-keleti oldalán látható.

Az 1799-ben elkezdett építési munkálatok 8 éven keresztül folytak.  1807-ben befejezték az építkezést, és az új Templomot Szent Miklós egyházfő tiszteletére szentelik fel Mihai Manuilovici Nagyváradi esperes által celebrált templomszentelési misén.

Ez egy barokk stílusú építészeti gyöngyszem, újbizánci belső festményekkel, de freskófestményekkel is.  A réz és bronz csillárokat, az ablakokat és a gázfűtési rendszert az 1997-2000-es évek felújítási munkálatai idején szerelték be.  Ebben az időszakban történt a tető felújítása és a falak szigetelése is.

A Templom udvarán egy sor reprezentatív műemlék található úgy az ortodox felekezet szempontjából, mint az itteni román közösség számára.  A 3,5 méter magas kőből készült márvánnyal borított kereszt azon hívek munkájának eredménye, akik 1977-ben emeltették.  Ugyancsak a belső udvarban található Románia nemzeti költőjének, Mihai Eminescunak a mellszobra (melyet 2000-ben avattak fel) és Szent Andrei Saguna, erdélyi érsek mellszobra is (ezt 2013-ban leplezték le).

Ezen istentiszteleti hely román jellegzetességét az is emeli, hogy az utcán egy tipikusan román tölgyfából faragott feszület található, továbbá Constantin Brâncuși által 1938-ban készített híres „Végtelen oszlop” szobor kicsinyített mása is.   Az eredeti a Romániai Targu-Jiu-ban található.

A Templom nevezetességei:

  • Újbizánci stílusú belső festmények és freskók
  • A 3,5 méteres kereszt a Templom udvarán, amit helyi hívők emeltettek 1977-ben
  • A Templom udvarán található faragott mellszobrok
  • A Templom előtt található feszület és szobor

Más turisztikai látnivalók a közelben:

  • Körösszegapáti baptista imaház (Körösszegapáti, Kossuth utca)
  • Körösszegapáti focipálya (Körösszegapáti, Nagy Sándor utca)

Minden vélemény számít!