HAJDÚBÖSZÖRMÉNYI KÁLVIN TÉRI REFORMÁTUS TEMPLOM

HAJDÚBÖSZÖRMÉNYI KÁLVIN TÉRI REFORMÁTUS TEMPLOM

Elhelyezése: Hajdúböszörmény, Kálvin tér 19, Magyarország

1897-1898 között épült a magyarországi Hajdúböszörmény településen, a város Kálvinista Református Kongregációjának kezdeményezésére, továbbá az akkori közösség főbb képviselőiből alakult Kezdeményező bizottság közbenjárására.  A felszentelési ceremónia 1899 november 19-én zajlott le.

Azon a helyen, ahol ma a Templom áll a munkálatok elkezdésekor a község egyik kocsmája állott.  Az építkezést egy sokkal nagyobb területre bővítették ki, elérve addig a vonalig, amely a régi városközpontot elválasztotta a zöldövezettől.  A Református Templom felépülését erőteljesen támogatta az akkori helyi tanács a munkálatok finanszírozásával, de főleg a földparcella és a Kálvin Téren található épületek odaajándékozásával az egyházi építmény építése érdekében.

A mai vallásos műemlék Gerster Kálmán bravúros építész tervei alapján épült, a Debreceni Röszler Richárd által felügyelt munkálatok eredményeként.

Az épület téglalap alakú, hossza 44,5 méter, szélessége 24,5 méter, és 2000 férőhellyel rendelkezik.  Az íves mennyezet a református egyház sajátos festményeit  tartalmazza, a fenti kört pedig pillérek tartják.

A templom tornya 47,7 méter magas, téglalap alakja van a templom falának magasságáig, majd onnan hatszögletűvé válik.  Egykor egy személy lakott a toronyban, aki a harangozásért felelt, továbbá az óraszerkezet felügyeletéért volt felelős és a tűz esetén való riasztásért.

Jelenleg a toronyban 3 harang lakik, bár kezdetben négy haranggal látták el.  A legnagyobb 1048 kilogrammos, átmérője 128 centiméter és a Sóvágó család nevét viseli, aki öröksége egy részét ennek a harangnak a kiöntésére adományozta.  Az óriási harang egy történelmi örökség, mivel 1898-ban öntötte Aradon (mely ma Romániához tartozik) Hőnig Frigyes.

“ISTEN DICSŐSÉGÉRE A HAJDU-BÖSZÖRMÉNYI EV.REF. EGYHÁZ RÉSZÉRE ÖNTÖTTE IFJ. SÓVÁGÓ IMRE ÉS NEJE P. NAGY ZSUZSÁNNA A NÉHAI P. NAGY ANDRÁS ÉS NAGY MÁRIA SZÜLEIKRŐL RÁJOK MARADT ÖRÖKSÉGBŐL 1898. MÁJUS HÓ 21.NAPJÁN ÖNTÖTTE HŐNIG FRIGYES ARADON

A toronyóra egy másik nevezetességét képezi a Templomnak a mechanikus vezérlési rendszerének és az ingáinak köszönhetően.  A mai napig működik, akkor is, ha közben a szerkezetét elektromosra cserélték.  A műtárgy egy hatalmas méretekkel rendelkező ékszer, amely magán viseli a készítőjének művészi hozzáértését.

A három manuálos orgona egy hangszer műremek, amely 1898-ból származik, és Angster József munkáját dicséri.  1914-ben módosították és restaurálták, 1943-ban pedig villamosították a fújtatóját.

A Kálvin téri Református Templom Magyarország nemzeti műemléke, és nagy kulturális és egyházi jelentőséggel bír.

A Templom nevezetességei:

  • A 47,7 méteres torony
  • A Sóvágó harang, melyet 1898-ban készítettek 1048 kg súllyal, 128 cm átmérővel, a finanszírozó nevének vésetével.
  • Az ingás toronyóra
  • Három manuálos orgona, mely hangszer 1898-ban készült el

Más turisztikai látnivalók a közelben:

  • Hajdúsági Múzeum Hajdúböszörmény (Hajdúböszörmény, Kossuth Lajos utca 1)
  • Polgármesteri Hivatal Hajdúböszörmény (Hajdúböszörmény, Bocskai István tér 1)
  • Református templom (Hajdúböszörmény, Bocskai tér)
  • Bocskai téri Református Egyházközség Lelkészi Hivatala (Hajdúböszörmény, Újvárosi u. 1)
  • Istenszülő elhunyta templom (Hajdúböszörmény, Újvárosi utca)

Minden vélemény számít!