825 de ani de la nașterea regelui Ladislau cel Sfânt

Episcopia Romano-Catolică de Oradea organizează în data de 14 mai 2017 un pelerinaj, pentru a-l sărbători oe regele Ladislau cel Sfânt. Programul evenimemtului va fi următorul:
– Sosirea (din Győr, Ungaria), în Catedrala din Oradea a relicvei sfântului rege – ora 9.00.
– Primirea grupurilor de pelerini şi pregătirea în rugăciune va continua până la ora 11.00, atunci când va începe Sfânta Liturghie celebrată de Eminenţa Sa Cardinalul Erdő Péter, şi la care vor participa atât Nunţiul Papal de la Bucureşti, cât şi înalţi prelaţi din ţară şi străinătate.
– Sfânta Liturghie va fi urmată la ora 12.30 de procesiunea solemnă, cu plecare de la Catedrala episcopală către biserica din Cetatea Oradea: relicvarul din Győr şi cel din Oradea vor fi însoţite de corurile bisericeşti, fanfară, pelerini. În biserica din Cetate se va intona Te Deum-ul. Traseul procesiuni va fi următorul: Catedrala romano-catolică de pe Şirul Canonicilor, Parcul Petőfi Sándor, Calea Republicii, str. General Magheru cu traversarea râului Crişul repede, coborâre la Cetatea Oradea pe latura porţii de nord.
– După celebrarea liturgică, tot aici va avea loc vernisajul unei expoziţii care prezintă viaţa Sfântului Ladislau, urmată de diferite programe pentru pelerini: vizitarea vestigiilor Catedralei medievale în Muzeul Cetăţii, prezentarea Cetăţii, vizitarea expoziţiilor din Cetate, concertul fanfarei.
– În biserica din Cetate pelerinii vor avea posibilitatea să îşi exprime devotamentul faţă de Sfântul rege Ladislau în prezenţa relicvei acestuia până la ora 16.30, când membrii Capitlului vor celebra o Sfântă Liturghie de mulţumire. După terminarea Liturghiei, cele două relicvarii vor fi transportate la locurile de păstrare permanentă: la Győr, respectiv în Catedrala din Oradea.
Invităm şi aşteptăm toţi credincioşii la această mare sărbătoare a Diecezei şi oraşului nostru!

Vernisaj de expoziţie în biserica din Cetatea Oradea
Duminică, 14 mai 2017, la ora 14.00, după terminarea procesiunii prilejuită de Ziua de Pelerinaj Diecezan, în biserica din Cetate va fi vernisată expoziţia cu titlul Sfântul Ladislau: campionul credinţei, eroul patriei. Expoziţia constând din 12 panouri a fost realizată de Kiss Tamás (Directorul Tezaurului şi a Bibliotecii Diecezane din Győr) şi Medgyesy S. Norbert (profesor al Universităţii Katolice Pázmány Péter). Asociaţia Pro Patria va prezenta expoziţia în cadrul Anului Jubiliar Sfântul Ladislau. În numeroase locuri din bazinul carpatin şi în afara acestuia.

Lasă un răspuns