BISERICA REFORMATĂ-CALVINĂ DIN HAJDÚBÖSZÖRMÉNY

BISERICA REFORMATĂ-CALVINĂ DIN HAJDÚBÖSZÖRMÉNY

Locație: Hajdúböszörmény, Kálvin tér 19, Ungaria

A fost construită între anii 1897 – 1898 în localitatea maghiară Hajdúböszörmény, la inițiativa Congregației Calviniste Reformate din oraș, precum și în urma demersurilor întreprinse de Comitetul de inițiativă alcătuit din principalii reprezentanți ai comunității de la acea vreme. Ceremonia de sfințire a avut loc la 19 noiembrie 1899.

Pe locul unde se înalță astăzi Biserica, se afla la momentul începerii lucrărilor fosta cârciumă a comunei. Construcția a fost însă extinsă la o zonă mult mai largă, ajungând până la linia care delimita centrul orașului vechi de spațiul verde. Ridicarea Bisericii Reformate a fost puternic susținută de consiliul local al vremii, prin finanțarea lucrărilor, dar mai ales prin donarea parcelei de teren și a clădirilor din Piața Kálvin în favoarea construcției edificiului ecleziastic.

Monumentul religios de azi este rezultatul planurilor arhitecturale realizate de iscusitul arhitect al timpului, Kálmán Gerster, și a lucrărilor de construcție asigurate de Richard Röszler din Debrecen.

Clădirea are o formă dreptunghiulară, cu lungimea de 44.5 m și lățimea de 24.5 m, și cu o capacitate de 2000 de locuri. Plafonul bombat prezintă picturi specifice bisericilor reformate, iar cercul superior este suținut de montanți.

Turnul bisericii, cu o înălțime de 47.7 m, are formă dreptunghiulară până la înălțimea zidului bisericii, după care devine octogonal. Odinioară, turnul era locuit de o persoană responsabilă cu tragerea clopotelor, supervizarea mecanismului cu orologiu și atenționarea în caz de incendiu.

În prezent, în turn sunt amplasate 3 clopote, cu toate că inițial turnul fusese dotat cu patru clopote. Cel mai mare dintre ele cântărește 1048 kg, are un diametru de 128 cm și poartă numele familiei Sovago, care și-a donat o parte din moștenire pentru realizarea acestui clopot. Imensul clopot este o moștenire istorică, fiind realizat în anul 1898 în localitatea Arad (azi, în România), de către Frigyes Hőnig. Inscripția gravată în metalul clopotului stă mărturie a istoriei sale pentru veșnicie: (trad. în ro.): „ÎNTRU SLAVA LUI DUMNEZEU, TURNAT PENTRU BISERICA REFORMATĂ DIN HAJDÚBÖSZÖRMÉNY DE CĂTRE FR. HŐNIG LA 21 MAI 1898 ÎN ARAD. IMRE SÓVÁGÓ JR. ȘI SOȚIA SA, ZSUZSANNA P. NAGY AU FINANȚAT COSTURILE CLOPOTULUI DIN MOȘTENIREA LĂSATĂ DE RĂPOSAȚII PĂRINȚI: ANDRÁS P. NAGY ȘI MÁRIA NAGY”

Orologiul din turn reprezintă o altă atracție a Bisericii datorită sistemului său de control mecanic și a pendulelor cu care este prevăzut. Acesta își păstrează funcționalitatea și astăzi, chiar dacă, în timp, mecanismul a fost înlocuit cu unul eletric. Obiectul este o bijuterie de proporții impresionante ce poartă amprenta măiestriei meșteșugului artistic care stă la originea creării sale.

Orga la trei mâini este o capodoperă instrumentală ce datează din 1898, creația lui József Angster. În 1914 a fost modificată și restaurată, iar în 1943 burduful a fost electrificat.

Biserica Reformată Calvină este un monument național al Ungariei, de o mare importanță culturală și religioasă.

Atracții ale Bisericii:

  • Turnul înalt de 47.7 m

  • Clopotul Sóvágó din turn, realizat în 1898, cu o greutate de 1048 kg, diametrul de 128 cm, gravat cu inscripția finanțatorilor lui

  • Orologiul cu pendule din turn

  • Orga la trei mâini, instrument realizat în 1898

Alte puncte de interes turistic din apropiere:

  • Muzeul Hajdúsági Hajdúböszörmény (Hajdúböszörmény, Kossuth Lajos utca 1)
  • Primăria Hajdúböszörmény (Hajdúböszörmény, Bocskai István tér 1)
  • Biserica Reformată (Hajdúböszörmény, Bocskai tér)
  • Biserica Reformată Bocskai (Hajdúböszörmény, Újvárosi u. 1)
  • Biserica Adormirea Maicii Domnului (Hajdúböszörmény, Újvárosi utca)

Lasă un răspuns